Palingstropers

Palingstropers

Een verhaal over palingstroperij in de kop van Overijssel en het vervolg daarop)

Tijdens verjaardagen van de familie Jut werd door mijn zwager Gait van Jut (GVJ), ook wel Mozes genoemd, vaak opgeschept over het stropen van paling in de buurt van IJsselmuiden.

Even terzijde: De naam Mozes heeft hij te danken aan het feit, dat hij op weg was naar Roemenie en vervolgens bij de Hongaarse grens werd tegengehouden door de douane, omdat hij geen paspoort had. Hij was namelijk zijn paspoort vergeten. Hij mocht dus het beloofde land niet in, vandaar de naam Mozes, die hem door de andere leden van de Roemeniegangers werd toebedeeld. Nu terug naar het verhaal over de paling en Ijsselmuiden. Hij ging daar wel eens “poer’n”. Peuren is een manier om paling te vangen door een aantal wormen aan een draad te rijgen en deze  tot een zogenaamde bal samen te vouwen. Deze wormenbal wordt dan aan een draad bevestigsd die weer verbonden is met een stok of korte hengel. Het geheel wordt te water gelaten en de paling bijt zich vast in de wormenbal en voorzichtig wordt dan de bal met de vastzittende paling naar boven gehaald en deze wordt er dan in de bootafgeschud. Om te peuren heb je een vergunning nodig. Deze vergunning wordt bijna niet afgegeven en zo wordt deze vorm van visserij vaak illegaal beoefend. GVJ ging in die tijd regelmatig midden in de nacht met een collega, die in IJsselmuiden woonde en daar goed de weg wist, deze vorm van visserij beoefenen. Mijn andere zwager Albert van Leip was in die tijd gestationeerd bij de rijkspolitie in IJsselmuiden en werd dan iedere keer op verjaardagen door Gait voor schut gezet.  De politie in IJsselmuiden was volgens GVJ geen knip voor de neus waard, omdat men niet in staat was om hem te pakken bij het poer’n. Volgens GVJ reden de politieagenten daar nog op varkens. Albert verklaarde tijdens deze verjaardagen dat hij er een lieve duit voor over zou hebben, dat GVJ een keer zou worden gepakt en dat hij hem dan bij aanvang van de dienst zou aantreffen in de cel. Deze droom is geen werkelijkheid geworden en zo sleepte zich deze story ettelijke jaren voort. Een climax werd bereikt toen op een zaterdagmorgen Hans, de zoon van Albert, naar beneden kwam en een hoeveelheid levende paling aantrof  in de gang, die hij toen bestempelde als: “Papa, papa er liggen allemaal slangen in de gang”!!!! Albert wist direct waar hij de dader van deze grap kon zoeken. GVJ had namelijk, om de zaak wat meer op de spits te drijven, een hoeveelheid levende, ondermaatse paling, die hij die nacht had gevangen, bij Albert door de brievenbus laten glijden. Uiteraard werd bij de volgende verjaardag onder grote hilariteit dit verhaal door GVJ verteld. Hij wist toen echter nog niet dat er een plan de campagne was gemaakt om hem terug te pakken.

Mijn zwager Albert van Leip, die toen al was overgeplaatst naar Rijssen, mijn andere, inmiddels overleden, zwager Henk van de Noort, voormalig lid van de reservepolitie van Rijssen, de broer van GVJ, Jan van Jut, politieman in Ommen en mijn persoon hadden een plan gemaakt om GVJ op te pakken tijdens het vieren van zijn 50e verjaardag. Terwijl de verjaardag in volle gang was, werd met loeiende sirene van de patatwaag’n naar de woning van GVJ gereden. Zoals dat normaal was in Rijssen was iedereen nieuwsgierig naar wat er aan de hand was en in een mum van tijd was er veel publiek op de been. GVJ werd door 4 geüniformeerde politiemensen uit de feestelijkheden gehaald en onder grote hilariteit van de aanwezigen werd hem de dagvaarding voorgelezen waarbij hem een aantal strafbare feiten werden voorgelegd. Het bemachtigen, vervoeren en zich ontdoen van ondermaatse paling werd hem ten laste gelegd, zonder dat hij daarvoor de vereiste vergunningen bezat. Nadat hem de dagvaarding was voorgelezen werd GVJ aangehouden en voorzien van de bekende van rijkswege verstrekte armbandjes. Hierna werd GVJ in de patatwaag’n geladen en overgebracht naar de kazerne, alwaar hij werd gefotografeerd en gedactyloscopeerd (een moeilijk woord voor vingerafdrukken afnemen).

Gait van Jut kon deze grap wel waarderen en later hebben we nog diverse keren deze stunt de revue laten passeren, omdat alles voor het nageslacht is vastgelegd op video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *