Diefstal fiets

Diefstal fiets

Diefstal van een fiets. Wie maakt zich er tegenwoordig nog druk om. Iemand die het overkomt baalt als een stekker. Als de persoon in kwestie het belangrijk genoeg vindt en er de moeite voor neemt doet hij aangifte bij de politie, in de hoop de fiets ooit nog eens terug te zien. Kortom vandaag de dag wordt fietsendiefstal niet gezien als een halsmisdrijf en het heeft dan ook geen prioriteit bij de politie. Vroeger lag dat toch wat anders.

Eind jaren 70 / begin 80 van de vorige eeuw (wat klinkt dat oubollig) werd aan deze vorm van criminaliteit nog wel aandacht geschonken. Zo kwam er in die dagen een man aan de kazerne met het verhaal dat de fiets van zijn dochter was gestolen. Hij was op onderzoek gegaan en had de fiets teruggevonden in de fietsenstalling van het zwembad de Koerbelt. De fiets was daar afgesloten en met een dikke ketting aan een boom bevestigd. Hij wenste onze medewerking en na overleg met ’n opper werd besloten dat er bij de fiets zou worden gepost, totdat degene die hem daar had neergezet hem weer zou komen ophalen en wij hem of haar in de kuif konden pakken voor diefstal van een fiets.

Ikzelf kreeg de opdracht onopvallend in de buurt te blijven van de fiets, die aan een boom was geketend met een ketting voorzien van een hangslot. De fiets stond schuin tegenover de ingang van het zwembad de Koerbelt. Die dag was het vreselijk warm, maar in de schaduw van een boom was het nog een beetje uit houden. In deze hitte duurt wachten erg lang ,maar na enige tijd verschenen er drie knapen bij de uitgang van het zwembad. Omdat ik al eerder kennis had gemaakt met deze jongemannen, hield ik goed in de gaten wat ze gingen doen. Twee van deze jongens liepen in de richting van de Arend Baanstraat en 1 van de jongens liep in de richting van de fiets. Ik zag, dat hij de fiets beetpakte en begon te rommelen met het slot. Nadat hij het slot van de fiets had verwijderd, werd hij door mij aangesproken. Hij schrok zich een hoedje, want hij herkende mij direct als een bosjaagr. In eerste instantie ontkende hij de diefstal, maar even later zag hij in dat hij er toch niet onderuit kon komen en erkende hij de fiets te hebben gestolen.

De knaap werd vervolgens aangehouden en met fiets en al overgebracht naar de kazerne, alwaar hij werd verhoord. In die dagen was het een soort van standaard procedure dat we dergelijke knapen, die vaker met ons te maken hadden gehad, wat nader aan de tand voelden om te zien of ze nog meer op hun kerfstok hadden. Gezien de profilering van zijn schoenzolen werd deze knaap bijzonder interessant voor een aantal kleine inbraken. Al gauw bleek dat wij dit profiel in identieke schoenmaat een aantal keren op een PD  (plaats delict) hadden aangetroffen. Na een verhoor van enkele uren erkende de knaap een aantal inbraken in caravans en in de kantine van een voetbalclub. Hij had dit niet alleen gedaan, maar met een stel andere jongens. De namen werden genoteerd en de boys werden aan de kazerne ontboden, nadat hun ouders enige uitleg hadden gekregen over de reden waarom wij hen aan de kazerne wilden hebben. Wat vaak het geval is bij dit soort kleine inbraken is dat de schade vaak groter is, dan de waarde van hetgeen wordt weggenomen. Nadat de knapen waren verhoord over een aantal zaken en hen was medegedeeld dat er proces-verbaal zou worden opgemaakt, werden de heren door hun ouders opgehaald. Met de ouders werd afgesproken dat als de schade op tijd zou worden betaald, dit zou worden meegenomen in het proces-verbaal, waarbij de rechter dan vaak rekening hield bij het vaststellen van de strafmaat. Ook in dit geval werd alles netjes afgewerkt en werden de benadeelden schadeloos gesteld. De jongens werden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf als een soort van waarschuwing dat ze niet meer met ons in aanraking moesten komen. Vermoedelijk heeft deze stok achter de deur goed gewerkt, want deze jongens zijn sindsdien niet meer met ons in aanraking gekomen en zijn nu achtenswaardige huisvaders met kinderen. Moraal van dit verhaal is dat met het oppakken van een eenvoudige fietsendief meer zaken kunnen worden opgelost en veel toekomstig leed kan worden bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *